Înghesuit sau confortabil? Depinde mult de proiect și de accesorii. Aflați cum să amenajezi un dormitor mic pentru a-l transforma într-o oază de relaxare. Un dormitor mic într-un bloc de apartamente sau într-o casă este o problemă serioasă de proiectare. De ce? Se întâmplă să fie o cameră neîncăpătoare și slab luminată, cu o suprafață mică. Dar chiar și un astfel de spațiu poate fi transformat într-un dormitor confortabil și plin de atmosferă. Cum se poate face acest lucru? Sunt necesare decorațiuni adecvate, precum și o selecție și o aranjare atentă a mobilierului. Cum să amenajezi un dormitor? Iată sfaturile noastre! 

Cum să amenajezi un dormitor?- pat sau canapea?

Un dormitor mic, dacă este amenajezi cum trebuie, poate fi atât confortabil, cât și frumos. Chiar și într-o încăpere mică, nu renunțați la un pat cu saltea. Este o garanție a confortului în timpul odihnei de noapte, ceea ce nu vă va oferi o canapea extensibilă. De asemenea, importantă este și decorarea  patului din dormitor pentru a oferi  camerei mai mult caracter și atmosferă.

Cu ce să începem? Măsurați camera și gândiți-vă ce mărime de pat să alegeți. Într-un dormitor mic, vor funcționa bine modelele cu o lățime standard de 160 cm sau mai înguste, dar totuși confortabile, cu o saltea de 140×200 cm. De asemenea, este important și locul în care amplasați patul. Dacă mobila va fi folosită de două persoane, încercați să planificați spațiul astfel încât să fie accesibil din ambele părți. 

Nu numai patul! Cum să amenajezi dormitorul?

Cum să amenajezi un dormitor pentru a-l face confortabil? Nu uitați că sunt necesare și alte piese de mobilier în afară de pat. Dacă aveți spațiu, amplasați la capul patului mici noptiere pe fiecare parte a patului, – moderne sunt și cele suspendate de tavan sau etajere fixate pe pereți. Așezați paralel cu o latură a patului o garderobă înaltă sau un dulap. De preferat în culori deschise și cu fronturi cu oglinzi pentru a lumina spațiul!

De asemenea, într-un dormitor mic puteți introduce o măsuță de toaletă sau o comodă joasă cu sertare. Alegeți modele înguste, ușor de deschis într-un spațiu mic și în culori luminoase. Este bine să așezați sub pat sertare extensibile pentru a depozita, de exemplu, seturi suplimentare de lenjerie de pat sau haine de sezon. Perfecte vor fi și rafturile aici – un element decorativ de perete perfect pentru dormitor!  

Decorarea patului în dormitor

Atmosfera unui interior poate fi creată cu ajutorul accesoriilor potrivite. Care element decorativ al patului din dormitor este aproape indispensabil? Categoric lenjeria de pat și cearceafurile! Culorile lenjeriei de pat trebuie să se potrivească și să completeze designul interior. În prezent sunt la modă culorile pământii, tonurile calde de alb și culorile inspirate de natură, cum ar fi diferitele nuanțe de verde. Vă plac soluțiile clasice? Alegeți lenjerie de pat fără modele. Preferați modelele? Optați pentru modele florale sau în carouri!

O decorațiune indispensabilă a patului în dormitor este  cuvertura de pat sau un pled. Desigur, într-o culoare care se potrivește cu designul încăperii. Puteți să le aranjați într-o dezordine artistică sau să le întindeți fără nicio cută. Pentru a obține un efect mai interesant, alegeți un model de o culoare similară sau contrastantă cu cea a lenjeriei de pat.  Completați totul cu perne decorative. Nu uitați că acestea pot avea diferite forme, ca de ex., cercuri! 

Sunteți o persoană friguroasă? Nu uitați de o pătură estetică și călduroasă așezată în coșul de depozitare. Și aceasta poate arăta foarte modern, atâta timp cât va fi în armonie cu stilul interiorului frumos amenajezit al dormitorului dvs. 

Decorarea ferestrei în dormitor

Decorarea ferestrelor din dormitor trebuie să îndeplinească două funcții importante – decorative și practice. Dacă doriți să aveți o atmosferă de bună dispoziție în interior seara, la lumină artificială, alegeți draperii în culoarea preferată. Le puteți asorta cu perdele – netede, cu model sau brodate. Rețineți că, pentru un efect elegant, acestea trebuie să aibă aceeași lungime ca și draperiile, deci să ajungă până la podea.

Pentru a crea o atmosferă confortabilă în dormitor folosiți, de asemenea, și pervazul ferestrei.  Cum  decorați dormitorul cu accesorii care pot fi amplasate lângă fereastră? Puteți folosi nu numai flori vii în ghivece ceramice care să se potrivească cu designul încăperii. Pervazul este un loc perfect și pentru lumânări și lampioane – cu condiția să nu existe perdele atârnate la fereastră! Decorați-l și cu rame foto, cutii și umerașe pentru bijuterii și alte bibelouri cu valoare sentimentală.

Decorarea peretelui în dormitor

Patul și fereastra sunt gata? Este timpul să facem ultimul retuș! Ce decorațiuni de perete într-un dormitor  mic va adăuga spațiului farmec fără să-l copleșească? Puteți opta pentru tablouri, grafici sau afișe în rame decorative. Rețineți, totuși, că într-o cameră mică este recomandat să se păstreze moderația. Optați pentru o singură ramă, dar mare, pe care să o atârnați deasupra căpătâiului.

Ca opțiune, merită să alegeți un triptic care să se potrivească cu stilul de amenajare a interiorului. Multe rame mici, de culori diferite, pot crea haos. Pe pereți pot fi agățate și rafturi ușoare și în culori deschise. Acestea pot fi folosite ca suporturi pentru flori sau ca o bibliotecă la îndemână.

Cum trebuie decorat dormitorul? Cele mai importante reguli

Știți deja cum să  decorați dormitorul? Este timpul să proiectați interiorul și să căutați decorațiuni potrivite pentru pat, ferestre și pereți. Rețineți că nu trebuie să nu renunțați la pat în favoarea canapelei, chiar și într-un dormitor mic! Decorați-l cu cuvertura de pat, perne decorative și lenjerie de pat asortate. Puneți draperii la ferestre și tablouri pe pereți. Așezați lumânări și lampioane pe etajere sau pe pervazul ferestrei. Voilà – dormitorul climatic este gata!