Vánoce jsou obdobím, kdy domovy září radostí a láskou, a jedním z nejkrásnějších prvků této atmosféry jsou vánoční ozdoby. Každá z nich má svůj vlastní příběh a tradici, kterou si předáváme z generace na generaci. Určitě i vy máte doma na půdě úhledně zabalené v novinovém papíru pravé skleněné ozdoby ještě po prababičce, které s láskou a opatrností každý rok věšíte na větvičky vašeho stromečku. Přemýšlíte, čím byste ho letos ozvláštnili, ale zároveň sladili s rodinnou tradicí? Máme pro vás pár tipů!

Jak na vánoční ozdoby – vsaďte na přírodní vzhled

První vánoční ozdoby byly jednoduché a symbolické. Původně se používaly přírodní materiály, jako ořechy, ovoce, větvičky a jiné plody, aby se domovy ozdobily během zimních slavností. Připomínali nám důležitost spojení s přírodou a tradicí. V posledních letech se trend přírodních a dřevěných ozdob vrací a vy si tak můžete svůj domov vyzdobit v jemných hnědých tónech, které mu dodají teplo a útulno. Na stromeček si vyberte z bohaté nabídky dřevěných ozdobiček od stromků, po domečky, nebo si třeba nasušte nakrájené pomeranče. Spolu se skořicí provoní váš obývák typickou vůní Vánoc.

Máte raději barevnější trendy? Letošní rok se nese ve znamení růžových a perleťových odstínů, které jsou velice něžné a lehce se zkombinují s dalšími doplňky. Milovníci tradičních vánočních barev si mohou vybrat z různých červených, zelených nebo dokonce zlatočerných vánočních ozdob a figurek s tradičními zimními symboly, jako jsou sáňky, hvězdičky nebo stromečky. Tyto vánoční ozdoby vám zaručeně zpříjemní období Vánoc.

Vánoční osvětlení 

Vánoční osvětlení je dalším magickým prvkem, který dodává domovu útulný nádech. Od tradičních svíček až po moderní LED řetězy máme dnes k dispozici širokou škálu možností. Víte, že historie vánočního osvětlení sahá až do 17. století, kdy se začaly používat první vánoční stromečky s olejovými lampami? Dnešní výběr osvětlení je samozřejmě mnohonásobně bezpečnější, a zároveň nám umožňuje vytvořit nezapomenutelnou atmosféru, která září pohodou a radostí. Ale nemusíte se omezit nutně jen na klasický řetěz na stromek. Dolaďte atmosféru domova díky jednoduchým lampám ve tvaru hvězd nebo třeba perníčku, který se perfektně hodí do dětského pokoje.

Provoňte si domov

Vánoční svíčky a svícny nám přinášejí nejen světlo, ale také hluboký symbolický význam spojený s náboženskými tradicemi. Tradiční svíčky z vosku nebo moderní LED svíčky dodávají domu nejen teplý a intimní nádech, ale také zvýrazňují krásu vánoční výzdoby a dokonale doplní vaše vánoční ozdoby. Různé typy svícnů, od klasických kovových po moderní designové kousky, umocňují jedinečnost vánoční atmosféry v každém domě. Vybrat si můžete z mnoha designů svícnů od různě velkých domečků, až po roztomilé tučňáky. Klasickou vánoční vůní svíček jsou jablko a skořice nebo svařené víno, což dodá tu pomyslnou třešničku na dortu vašemu vánočnímu zdobení.

Zasedněte s rodinou k bohatě prostřenému stolu

Vánoční tabule, bohatě prostřená pro společnou rodinnou večeři, je nejen místem k jídlu, ale také k setkání a sdílení radosti s blízkými. Tradiční vánoční jídlo, plné chutí a vůní, tvoří nedílnou součást této slavnostní doby. Kapr s bramborovým salátem, vánoční cukroví a další lahůdky jsou již tradičním symbolem vánočního stolu. A co by to bylo za sváteční večeři, bez krásně sladěného prostírání. Tematické podnosy na vánoční cukroví a chlebíčky, nebo nové talíře dodají vašemu stolování nový rozměr. Milujete drobné detaily? Držák na ubrousky ve tvaru soba nebo ozdobné pouzdro na příbor vše doladí k dokonalosti.

Odpočiňte si po náročném dni

A pak je najednou celý ten den u konce. Dárky jsou rozbalené, kapr snědený, v televizi běží Pelíšky a vy už jen relaxujete. Uvařte si šálek bylinného čaje, zachumlejte se do teplé vánoční deky a jen si užívejte kouzlo okamžiku. Ať už se vám více líbí klasické červené deky s hvězdami, nebo si zvolíte deku s veselými perníčky, vánoční atmosféra vás v nich bude provázet určitě alespoň do Tří králů. Chcete si nenápadně vánoční ozdoby a dekor užívat i později? Vyberte si přehoz na postel ve smaragdově zelené, nebo třeba se skandinávským vzorem.

Vánoční ozdoby v Sinsay

Vánoce jsou obdobím, kdy domovy září radostí a láskou, a jedním z nejkrásnějších prvků této atmosféry jsou vánoční ozdoby. Každá z nich má svůj vlastní příběh a tradici, kterou si předáváme z generace na generaci. Pokud ale přemýšlíte, čím byste domov letos ozvláštnili, ale zároveň sladili s rodinnou tradicí, máme pro vás pár tipů!