Podzimní období je tady co nevidět a s ním přichází i potřeba vybrat vhodnou obuv pro naše děti. Dětské nožky potřebují zvláštní péči a ochranu, a proto je důležité vybrat jim správné podzimní boty, které jim poskytnou pohodlí a zároveň je ochrání před nepříznivými povětrnostními podmínkami. V tomto článku se podíváme na to, jak vybrat vhodné dětské podzimní boty pro dítě v každém věku, od miminka až po děti ve věku 13 let.

Boty pro miminko (0-2 roky)

Pro nejmenší členy rodiny je výběr bot zásadní, protože jejich nožičky jsou stále ve vývoji a potřebují optimální oporu. Dětské podzimní boty pro miminko by měly být pružné, měkké a pohodlné. Doporučuje se zvolit botičky z přírodních materiálů, které dobře propouštějí vzduch. Ideální jsou boty s měkkou podrážkou, která umožní správný vývoj dětské nohy. Pro chůzi venku volte boty s protiskluzovou podrážkou a voděodolným povrchem. Tyto boty pravděpodobně využijete i doma, zejména pokud máte podlahy, na kterých by vaše batole mohlo uklouznout. Ať už vybíráte boty pro holčičku nebo boty pro kluka v tomto věku je bezpečnost na prvním místě.

Pro úplně malá miminka, která ještě nechodí, jsou vhodné boty bez podrážky, které umožňují volný pohyb nožiček a jsou ideální pro podporu správného vývoje. Pro pohodlné a snadné obouvání a svlékání jsou skvělou volbou botičky se suchým zipem, a to ideálně z kůže nebo z prodyšné textilie. Tyto materiály dobře propouštějí vzduch a umožňují nohám dýchat. Některé boty pro miminka mají také podrážku s anatomicky tvarovanou chodidlovou částí, což pomáhá při správném vývoji nohy.


Boty pro děti ve věku 2-10 let

V této fázi je důležité brát v potaz rostoucí nohy vašeho dítěte. Dětské podzimní boty by měly být dostatečně prostorné, aby noze umožnily správný pohyb a vývoj. Volte modely s dobrou fixací kotníku, které dětskou nohu podrží a zajistí jístabilitu při běhání a skákání. Podrážka by měla být odolná a protiskluzová, aby dítě mohlo bezpečně poznávat okolní svět i za nepříznivých podmínek. Pokud dítě, ať už dívka nebo chlapec začíná sportovat, vybírejte boty s odpružením, které tlumí nárazy při pohybu.

Tenisky a sportovní boty jsou skvělé pro děti, které jsou velmi aktivní a rády se hrají venku. Tyto boty mají často odpruženou podrážku, která tlumí nárazy při pohybu, a dobře se hodí pro běhání, skákání a další sportovní aktivity. Polobotky a baleríny jsou pak pro méně sportovně zaměřené děti. Jde o elegantní a pohodlné řešení. Mohou se nosit do školy, na různé společenské události nebo na každodenní aktivity. Kozačky jsou zase jako stvořené pro podzimní a zimní období. Udrží nohy v teple a suché i za nepříznivého počasí a poskytují dostatečnou oporu a ochranu dětským nohám. Pro venkovní aktivity a procházky v deštivém počasí jsou zase skvělým řešením voděodolné boty. Udrží nohy suché i za nepříznivých podmínek.


Boty pro děti ve věku 10-13 let

V tomto věku jsou děti již často velmi aktivní a rády zkoušejí různé sporty a outdoorové aktivity. Dětské podzimní boty by měly být stále dostatečně pohodlné, ale také odolné a pevné. Důležitým faktorem je také design, protože děti si chtějí vybrat boty, které jim budou esteticky vyhovovat. Vhodným výběrem jsou multifunkční boty, které jsou vhodné pro různé aktivity, jako jsou sportovní tréninky, školní výlety nebo procházky s kamarády. Dívky v tomto věku třeba ocení tenisky, které mohou nosit jak k džínům, tak k šatům a sukni. Na druhé straně, kluci zase budou vyžadovat boty, které jim umožní plynulý přechod mezi školními povinnostmi a odpoledními volnočasovými aktivitami.


Několik dalších tipů pro výběr dětských podzimních bot

Když vybíráte boty pro vaše děti, mějte na paměti, že děti rychle rostou, a proto je důležité pravidelně kontrolovat velikost jejich bot. Zvolte vždy boty s dostatečným prostorem pro nožičky, aby měly možnost zdravě se rozvíjet.

Nezapomínejte také na to, že někdy má dítě jednu nohu větší než druhou. Vždy vyzkoušejte obě boty a zvolte větší velikost, pokud je rozdíl značný. U malých dětí jsou také vhodné boty se suchým zipem, protože jsou snadno ovladatelné. U starších dětí zvolte boty s pevným a funkčním šněrováním, které jim umožní lepší fixaci nohy.

Čím je dítě starší, tím je také lepší, když jej do výběru bot zapojíte. Vybrat dětské podzimní boty by mělo pro ně být i zábavným zážitkem. Dovolte dítěti, aby si vybralo ty, které se mu líbí, pokud splňují potřebná kritéria.

Na co ještě dát pozor?

Při výběru dětských bot je klíčové zaměřit se na použitý materiál. Vhodné materiály pro podzimní období zahrnují kůži, semiš nebo textilie s vodoodpudivým povrchem. Tyto materiály ochrání nohy dítěte před vlhkem a zároveň umožní nohám správně dýchat. Podrážka by měla být dostatečně flexibilní, aby umožnila noze přirozený pohyb při chůzi. Při výběru bot zkuste ohnout podrážku a zkontrolujte, jak snadno se ohýbá. Příliš tvrdá podrážka může dětské noze bránit v pohybu a způsobovat nepohodlí. Je také vždy lepší pořídit alespoň dva páry bot najednou. Děti jsou často nepředvídatelné a mohou se snadno zranit nebo znečistit boty. Mít několik rezervních párů bot na výměnu je proto užitečné, zejména pokud plánujete dlouhý výlet nebo dovolenou.

Pokud máte jakékoli pochybnosti ohledně velikosti nebo typu bot pro vaše dítě, obraťte se na odborníka. Obuvník nebo ortopedický specialista vám mohou poskytnout cenné rady a doporučení.

Navíc, aby boty zůstaly v dobrém stavu co nejdéle, je důležité o ně pravidelně pečovat. Po každém nošení odstraňte nečistoty a prach a nechte dětské podzimní boty dobře vyschnout. Některé materiály si mohou vyžadovat speciální péči, takže se raději řiďte doporučeními výrobce.

Pečlivým výběrem bot můžete zajistit, že dětské nohy budou v podzimním období v bezpečí a pohodlí. Správně zvolené podzimní boty mohou dítěti poskytnout pocit jistoty a pohodlí, který ocení nejen ono samo, ale i vy jako rodič. Navíc, dobře zvolené a udržované boty přispějí nejen k pohodlí vašeho dítěte, ale také k zdravému vývoji nohou a chůze. Investice do kvalitních a pohodlných podzimních bot se proto rozhodně vyplatí!